I vores B&B ligger følgende information til gæsterne:

  

Jeg håber du vil få et behageligt ophold i vores værelser. 

Du sidder netop nu i hovedbygningen til Sønderbygaard som oprindelig var en gammel kongsgård. Hovedbygningen kan dateres tilbage til 1861. 

 

I dag drives gården som Galleri, kursuscenter og landbrug. Der står netop nu omkring 20 heste på marken og et ukendt antal katte udenfor - samt Vaks og Rickie, vores hunde! 

 

Sønderbygaard ligger også langs kanten af Hellegård Ådal, i et fantastisk smukt landskab. Gennem de sidste år er der plantet tæt skovbevoksning, lavet vildtmarker og dele af ådalen er blevet genskabt i sin oprindelige form, og er dermed delvis oversvømmet til stor glæde for fugle og vildt i området. Omkring Sønderbygaard er der en stor bestand af bl.a. rådyr og fugle. Du vil sikkert både se og høre en del til musvågen, som bor inde i haven og om sommeren kan du hele natten nyde nattergalenes sang nede fra mosen. I juni blomstrer Gøgeurten og engblommerne langs åen. Der er køer og heste i engen, så pas på tyren! 

 

Der er masser af maleriske motiver, gode vandreture og udflugtsmuligheder omkring Sønderbygaard. Vi har egen sø og ca. 1 km. åløb, som du er velkommen til at fiske i. Tal med en af os, og så skal vi fortælle dig hvor du kan trave og hvor du kan fiske. 

Der er masse af havemøbler, hvis du får brug for det. Bål og hygge kan du lave nede ved søen, hvor der også er borde og bænke og en lille båd. 

 

Der er køleskab, komfur, kaffemaskiner mv. på 1. sal mellem værelserne og fælles badeværelse i stue etagen. 

 

Der er rygeforbud i hele huset!

 

Mad og indkøb

 

Sønderbygaard ligger i mellem byerne Vinderup (6 km), Holstebro (8 km) og Struer (13 km) 

Indkøb: Har du brug for at foretage mindre indkøb ligger Købmand Bjørn 5 km fra Sønderbygaard, og han har åbent hele ugen. 

 

I Vinderup er der gode indkøbsmuligheder hos bl.a. Rema 1000 og Fakta samt en række små forretninger. Her kan også købes Pizza mv. om aftenen. 

 

Er du interesseret i at spise ude kan to kendte kroer anbefales. 

 

Borbjerg Mølle Kro ligger 3 kilometer fra Sønderbygaard og er en hyggelig kro, som serverer både egnsretter og andet spændende. Her er også en pay and play golfbane og meget andet. Bestil bord på: 97 46 10 10 

 

Sevel Kro ligger Sevel ca. 10 kilometer fra Sønderbygaard. Sevel kro er bl.a. kendt for Ål og egnsretten Ølbem. Prøv det selv. Bestil bord på: 97 44 00 11 

 

I Holstebro er der masser af indkøbsmuligheder og muligheder for at spise. 

Bilka har bl.a. åbent for indkøb alle ugens dage til kl. 22. 

Butikkerne i gågaden har åbent til 17.00 på hverdage og 13.00 om lørdagen. 

Der findes både etniske restauranter, Jensens Bøfhus og adskillige pizzeriaer. 

Der er biograf både i Struer og Holstebro, og det kan anbefales at tage i biografen i Struer, hvor det er muligt at spise før og efter filmen i biografens restaurant. 

 

Kultur og Fritid:

 

Seværdigheder omkring Sønderbygaard: 

 

Gå en tur i Rydhave skov, Danmarks vestligste bøgeskov, og kig på det smukke hvide Rydhave Slot, som i dag er efterskole. 

 

Besøg Sahl kirke og kig på det berømte gyldne alter. 

 

Hjerl Hedes frilandsmuseum ligger ca.10 kilometer herfra. 

 

Der er lavet nye flotte vandrestier langs Stubbergård- sø (2 km) kloster (4 km) søen rundt (14 km) og langs Flyndersø. (17 km) 

 

Og så er der jo Limfjorden og strandene ved Handbjerg marina blot 5 km oppe ad vejen. 

 

Spøttrup Borg på Salling ligger ca. 30 km herfra 

 

Jesperhus blomsterpark og Mors er en tur på 40 km. 

 

Til Vesterhavet er der ca. 50 km. 

 

Klosterheden, den enorme skov er blot 15 kilometer væk. Her er også fyldt med vandrestier, ridestier, shelters mv. 

 

Der ligger en række golfbaner i området, bla. findes på Borbjerg Mølle, blot 3 km. fra gården, en pay and play bane. Baner findes desuden i Struer, Lemvig, Holstebro og Trehøje. 

 

Den lille ø Venø med den berømte Danmarks mindste kirke og Venø Kro, som bare kan det der med Venøbøffer, ligger lige nord for Struer ca. 20 km. herfra og inkluderer en sejltur på 2 minutter! 

 

Der findes to kunstmuseer i Holstebro, og det smukke Religiøse kunstmuseum i Lemvig. 

 

Herregården Nørre Vosborg ved Ulfborg/Vemb.. 

 

Og så har vi jo de kæmpestore hede arealer i Vind, Trehøje og Ulfborg. 

 

Derudover kan det anbefales at besøge nogle af de lokale kunstnere i området. Jeg kan evt. hjælpe dig med at træffe aftale med bl.a. keramikere, Strikkedesignere eller glaskunstnere.

 

Vinderupegnen rundt

- i bil eller på cykel 

 

I Vinderup egnens turistbrochure ligger følgende turbeskrivelse, som fint kan køres med udgangspunkt fra Sønderbygaard. 

Med udgangspunkt i Vinderup kan du køre en smuk tur rundt på egnen og opleve mange forskellige naturtyper fra eng og fjord mod vest, til hede, moseområder, smeltevandsdale og dødishuller mod øst. Der er mange seværdigheder undervejs, fantastiske udsigtspunkter og hemmelige steder, som kun de lokale kan finde frem til… Men nu lettes sløret for ruten til en dejlig udflugt, en køretur i Vinderupegnen for både børn og voksne. I kilometer er turen ikke så lang, men i oplevelser kan man sagtens bruge et par dage undervejs. 


Vi anbefaler at du husker gummistøvler og fiskenet til fjorden, kikkert og kamera til udsigtspunkterne og vandrestøvler til de lange stier langs søerne.

 

Handbjerg Strand:

Kør fra Vinderup mod Handbjerg ad hovedvej 513.
Handbjerg er en lillebitte by, som deles af en hovedvej. Her drejer du til højre ad Strandvejen, krydser jernbanen og forsætter ud for enden af vejen til en lille strand langs Limfjorden. Området hedder Snødder og vandet er meget børnevenligt. Ved ebbe kan man gå meget langt ud, inden man får våde bukser. Området er berømt for sine Limfjordsøsters og sorte hummere. Her kan du selv liste aftensmaden op af Limfjorden med et simpelt fiskenet.
Handbjerg enge, som ligger langs fjorden, er et smukt fredet fugleområde med masse af liv. Gå en tur ud i strandengen og nyd et lille uberørt område af Vestjylland – husk at hunde skal være i snor! 

Der er netop åbnet en skøn marina i Handbjerg med plads til 200 både, badestrand, ishus osv. alle tiders udflugt!!!

 

Er du til fugle..

 

Landting hovedgård og Landting mark

Kør tilbage mod Vinderup ad hovedvej 513 ca. 2 km. Her drejes af til venstre ad Landtingvej mod Ejsing og straks befinder du dig på Landting Mark ud for Landting Hovedgård.
Landting Hovedgårds historie rækker over 800år tilbage i tiden og indbefatter al den drama man kan ønske. Netop her er en af lokaliteterne for de eftertragtede Limfjordsfortællinger.  Historien om gården og om Landting Mark fortælles hver eneste fredag kl. 14 i ugerne 27-33. Lokale historiefortællere byder på fortællinger og kulinariske oplevelser med smagsprøver på Limfjordens fisk og skaldyr, samt på gårdens egen specialitet – den økologiske and. Her kan du tage med på opdagelsesrejse langs Limfjorden. Læs mere på 

 

Geddal Strandenge

Hold til venstre ad Råstvej og kør turen forbi Ejsing camping og ud til Geddal strandenge. Et stort genskabt område med et dige og fuglereservat.
I begyndelsen af 1800 tallet afsnørede Limfjorden en stor brakvands sø bag Geddal by. Her aflejredes mere og mere sand og grus og efterhånden opstod strandengsområdet.  Bønderne forsøgte sig med et dige for at forbedre muligheden for afgræsning og produktion af hø, men diget blev gentagne gange gennembrudt. I dag ses et lille stykke af diget, som normalt kan holde vandet tilbage i sommerperioden og sikre fuglene i yngletiden, men når vinterens storme hærger oversvømmes området stadigt og derfor vokser her planter, som er tilpasset den saltholdige jord.
Man må ikke færdes i engene, men det er muligt at gøre holdt ved slusen på Hostrupvej, hvor der er borde og bænke, og man kan gå en tur langs det lave dige som skiller fjord og enge. Der er smukt på alle årstider.

 

Er du til kirker..

 

Ejsing by

Kør tilbage mod Ejsing by ad Egebjergvej.
En af Danmarks allerstørste landsbykirker ligger i Ejsing. Kirken er bygget i det 12. år og rummer mange specielle effekter bl.a. velbevarede kalkmalerier fra ca. 1500 og fine billedskærerarbejder.  Både kirkens størrelse og rige inventar skyldes det lange tilhørsforhold til den tidligere herregård Landting.
Lige overfor Ejsing skole starter en ny anlagt natursti ned mod Geddalenge. Her er det muligt både at vandre, ride og cykle langt ud i engene.

 

Er du til vandreture i naturen..

 

Hvidemose og Skånsø

Fra Ejsing køres mod øst og du møder hovedvej 189, hvor du kører mod Skive. Efter ganske få hundrede meter drejes ind ad Hvidemosevej, og straks er du i en hel anden landskabstype på vej mod Skånsø
Skånsø er en af Danmarks reneste søer. En såkaldt Lobeliesø. Der gror en række specielle vandplanter i den. En lobelie sø er en ren sø med klart vand, som er svagt surt. Området omkring Skånsø er domineret af plantage, overvejende nåletræer. Mød øst passeres åbne hedearealer med lyng. Der er en række vandreruter i området, naturstier og shelters til overnatning. Kort findes påwww.holstebro.dk 
eller www.visitvinderup.dk

 

Sahl Kirke 

Forsæt ruten gennem skoven, kryds jernbanen og kør ad Stokholmvej mod Sahl.
En af egnens største seværdigheder, for de gæster der interesserer sig for historiske bygninger, er Sahl kirke.  Kirken er fra årene omkring 1150 og var hovedkirke op gennem middelalderen for egnen.  Kirkens stolthed er det gyldne alter. Alteret er forarbejdet af en mester fra Ribe omkring år 1200. Der er lavet af slået kobberstik, oprindelig forgyldt og fæstet på et underlag af egetræ. Det har været delt i to dele, den nederste er anbragt på alterets forside og den øverste har stået over alterbordet. Tidligere har tavlen været prydet med krystaller i mange farver, men få var tilbage ved den sidste restaurering. Altertavlen er den bedst bevarede af sin art her i landet.

 

Hjerl Hede

Fra Sahl er der ikke mange kilometer til Hjerl Hede. Der skiltes hele vejen.
Hjerl Hede, som beskrives flere steder i denne brochure, er et stort frilandsmuseum med levendegjort historie. Museet blev grundlagt af direktør H.P. Hjerl Hansen i 1930 og er i dag en af Danmarks største turistattraktioner.  Museet viser den danske landsbys udvikling frem til 1900 tallet.  Museet er levendegjort i sommerferien og i december. Her går børn i skole, der arbejdes på stenalderbopladsen, der kører et gammelt damplokomotiv ud i heden, og savværket arbejder også på damp. Hos købmanden lugter der fælt af gammel ost, men kræmmerhuset med bolsjer er et must for enhver slikmund. Hos bageren dufter der af frisk brød, og rundt på de toppede brosten trækker sindige stude vognlæs med hø eller besøgende.  Børn og barnlige sjæle kan prøve at køre på væltepeter og balancere på hule tønder - Kort sagt På Hjerl Hede er der aktiviteter for både børn og voksne, der er ro og charmerende fred, og der er gode muligheder  en hyggelig dag med medbragt mad.

 

Flynder sø

Fra Hjerl Hede kan du gå ud til Flynder sø. Du kan dog også forsætte af den lille grusvej Jattrupvej, bag Hjerl hede og nå ud til Gammel Skivevej, og hele området omkring Hjelm Hede. Vejen kaldes også Adelvejen. Denne simple gamle grusvej var en vigtig hovedfærdselsåre mellem Holstebro og Skive.
Flyndersø- området er kendt som et af de bedste eksempler på et såkaldt dødislandskab. I den sidste istid  for omkring 18.000 år siden var Flyndersø dækket af is. Allerede dengang var den et dalstrøg under isen, og da sneen smeltede bort lå der store isklumper, kaldet dødis, tilbage. Først mange år senere smeltede isen og dannede de såkaldte dødishuller. Den 420 ha store Flyndersø er således en række af store dødishuller i en gammel dalbund. Senere er hedesletten ovenfor dannet.
Hjelm Hede blev fredet af H:P. Hjelm Hansen og her plejes heden i dag så bl.a. egekrat får lov at brede sig. Målet er at genoprette en natur som fandtes i stenalderen. Flere gange i historien har man forsøgt at udtørre Flyndersø for at lave kornmarker i stedet, men søen er mange steder meget dyb og med kraftige undersøiske kilder, så det opgav man (heldigvis) med tiden.
Området har været beboet af tatere og rakkere i 16-1800 tallet, og der er skrevet mange gode historier fra området.
Der er adskillige vandre- og cykelruter i det storslåede landskab. Den langstrakte sø ligger som en perlerække i den flade hedeslette med dens udstrakte lyngarealer, egekrat og nåletræsplantager. Læs mere og hent brochuren på www.holstebro.dk

 

Stubbergårdsø og Stubber kloster

Hvor Flyndersø er imponerende stor i sit landskab er Stubbergård sø på den anden side af vejen helt anderledes overskuelig og tilgængelig. Også her er vandreruter, både for den øvede vandrer og for børn og personer i kørestole. Stubbergård sø ligger på Søgårdvej, og man kører ind ad en længere grusvej, som munder ud ved hedens start. Her er både P-pladser, toiletter, borde og bænke. To stier starter ud fra parkeringspladsen.
”Mosestien” er en 1,7 km handicapvenlig sti, som går gennem mosen ved nord enden af Stubbergård sø, mens den anden tur rundt om søen er på 14 km og kræver gode lægmuskler i det kuperede terræn.
Stubbergård sø har været et attraktivt sted at slå sig ned, og der har levet mennesker siden stenalderen. Der er et rigt fugle og dyreliv omkring søen og på din vandring rund på Mosestien, hvor du i øvrigt går på en brolagt sti tværs over mosen, møder du  bl.a. sortehusene. To små stråtækte huse, som tidligere har tjent som bådhuse for søens fiskere. Inde i husene kan du læse meget mere om søen og området.
Langt ude i søen på en lille halvø ligger resterne af Stubber kloster. Der er en ganske særlig stemning over Stubber Kloster. Ord som enkelthed, afsondrethed og ensomhed præger stedet. Der står en enlig klosterbygning tilbage, som er bevaret i dag. Den har engang været en del af et større firfløjet anlæg og en del højere end i dag. Faktisk er det i dag kælderbygningen vi ser. Klostret nævnes første gang i 1268 som Claustrum Stubbetorp, og har formentlig tilhørt benediktinerordenen. I 1536 efter reformationen blev klostret overtaget af kronen og forlenet til Ivar Juel. På det tidspunkt overtog han også 12 nonner, og det forlyder at allerede få år efter var både kloster og kirke stærkt forfaldne. Ruinen er åbent for publikum og der er en dejlig gåtur på ca. ½ time derud.

 

Mogenstrup og Trandum kirke

Tilbage på rundturen tager vi nu en lille afstikker ud mod Mogenstrup og forbi Trandum kirke. Her møder vi Karup å. En å der kan få det til at klø i en hver fiskers fingre. Der er en afmærket rute på 7,6 km som starter ved byskiltet syd for Mogenstrup by eller nord overfor smedjen. Hent ruten på www.mogenstrup.dk
Trandum kirke er ganske ny fra 1891. Den gamle middelalderkirke blev revet ned i 1554 af herremanden Iver Juel, og bønderne måtte derefter vandre til Sevel kirke til gudstjeneste, og trods mange forsøg skulle der gå over 300 år før lokalbefolkningen igen fik deres egen kirke.

 

Sevel by

Forsættes forbi Trandum kirke mod syd kommer man atter helt ned til kanten af Stubber sø og kan dreje op mod Sevel by. www.sevelby.dk
Midt i byen ses helt som i gamle dage, kroen og kirken ligge ved siden af hinanden. Overfor ligger købmandsgården og skaber et hyggeligt miljø.
Kroen er både berømt og populær og er bestemt et besøg værd. Spørg bl.a. Efter den lokale specialitet ”Ølben” www.sevelkro.dk

 

Sevel kirke

Sevel kirke er en romansk kvaderstenskirke. Tårnet og en del af kirken er dog bygget efter 1554 af materialet fra Trandum kirke. Familien Juels store præg på kirken kan ses på bl.a. Prædikestol, herskabsstole, pulpitur, gravminder og epitafium.

 

Ryde Bavnehøj og Ryde

Fra Sevel kører vi mod Ryde ad Skovhusvej og senere Bavnehøjvej. Midtvejs stiger vi op i højden og pludselig at have udsigt over hele Vinderupegnen, Limfjordsegnen, Struer og Holstebro. Vi står på Ryde Bavnehøj, der med sine 90 meter er det højeste sted i sognet. En bavnehøj er et højtliggende sted, hvorfra et bål kan ses vidt omkring Man har helt siden vikingetiden brugt bavne til at kalde folk sammen f. eks. i forbindelse med fjendtligheder. Derfor ses også gravhøje omkring bavnehøjen.
Lidt længere nede af bakken må man vælge mellem at forsætte til Ryde eller Stendis. Egentlig skal vi mod Ryde, men hvorfor ikke lige besøge Ryde plantage først? Lad turen gå til venstre ca. 1 km ad Stendisvej.

 

Ryde og Ryde Plantage

Der er to vandreruter i Ryde plantage, begge starter ved P pladsen på Stendisvej. Blå rute er 1 km og rød rute er 3 km. På den sidste bliver der brug for gummistøvler, da turen fører dig ned gennem nogle gamle tørvemoser og mange små søer i et lavtliggende område. Det er en smuk og anderledes vandretur. Her kan du virkelig mærke duften af mose, lyng og de specielle planter som gror her. Kort hentes på www.ryde.dk

 

Ryde kirke

Kør tilbage gennem Ryde og stop ved Ryde kirke Kirken er fra 1100 tallet og er en af landets ældste romanske kirker.  Der er bl.a. Kalkmalerier.
Store Ryde Mølle, Hellegård Ådal og Galleri Sønderbygaard
Forsæt forbi kirken og ret ud af byen. Udsigten over Limfjorden bliver igen stor og imponerende, og du når i løbet af et par kilometer et T-kryds, hvor du kan vælge mellem at køre mod Vinderup eller til venstre ned igennem Store Ryde Mølle. Den vej kører vi selvfølgelig. Store Ryde Mølle ligger i Hellegård Å dal, en stor smuk bred smeltevandsdal, hvor flere vandmøller i sin tid har udnyttet strømmen fra Hellegård Å. Store Ryde Mølle er i dag privat beboelse og man kører lige igennem den meget smalle gårdsplads, så pas på modkørende! Det er en stående vits blandt lokale, hvem der sidst har bulet forskærme netop der.
Forsæt ligeud og hold evt. en pause mellem de to mosehuller. I maj og juni synger Nattergalene her, og specielt i de sene aftentimer får de mange tilskuere ved søerne.
I krydset kører vi til højre ad Østergårdvej og forbi Galleri Sønderbygaard, et spændende kursuscenter og galleri for alle med lyst til at male og udfolde sig kreativt. På Sønderbygaard er der også B&B og bondegårdsferie. Galleriet er åbent når familien er hjemme, så kør blot igennem gården og kik ind.

 

Handbjerg Kirke

Hovedvejen mellem Holstebro og Vinderup nås her, og egentlig skal vi nu mod Vinderup, men ret forude ligger Handbjerg Kirke og længere fremme atter en rasteplads med en helt fantastisk udsigt over Limfjorden, Handbjerg strandenge, hvor vores tur startede og hele Hellegård Å dal med Handbjerg Hovgård i midten.
Handbjerg kirke er en smuk gammel kirke fra 1100 tallet og ligger meget højt. Alterbordet indeholder en helgengrav, og der er bagerst et gravkapel for familien De Linde.

 

Rydhave Slot

Vælger man at køre mod Vinderup ad hovedvej 189 kører man først ned gennem Hellegård Ådal, hvor der er en dejlig rasteplads ved Tindskov krat lige midt på bakken. Ved krattet er der en vandresti og en helligkilde. Forsættes op på bakken, ses det smukke hvide slot, Rydhave slot som stolt knejser med tårne og spir. Her ligger Jyllands vestligste bøgeskov, med de smukkeste vandrestier og interessante monomenter fra 2. verdenskrig. Bl.a. Et våbenlager, nedgravet i jorden, et skønt sted at lege for børn i alle aldre.
Dette smukke slot nævntes førstegang i 1300 tallet. Slotsspøgelset, den hellige Birgitta, spøger den dag i dag. Slottet fungerer nu som ungdomsskole.

 

Vinderup by.

Turen slutter hvor vi startede midt i Vinderup by. Også her møder vi en kirke, nemlig Vinderup kirke fra 1905.
Vinderup er en af de byer, som lever godt af den gennemgående hovedvej. Der er rigtig mange butikker, set i forhold til byens størrelse. Mange af forretningerne har store og ofte overraskende vareudbud, så det er bestemt værd at gøre holdt her og foretage sine indkøb. Der ligger også et apotek og lægehus. I byens eneste lyskryds kan man køre ned til Vinderup anlæg, en dejligt gammeldags park med legeplads, en sø, vandløb og påfugle. Her er et oplagt sted at spise sin medbragte mad.
Vinderup har på den anden side af lyskrydset en dejlig svømmehal og et skønt bibliotek, begge placeret på samme vej. Der er også et lokal historisk arkiv placeret i byens vandtårn, Galleri Anet i midtbyen, en lille banegård, hvor toget kører mod enten Struer eller Viborg/Århus og ikke mindst vores turistbutik og posthus, hvorfra du kan samle supplerende materiale til hele denne dejlige tur rundt på Vinderupegnen.
Vinderup Turist ønsker dig en rigtig dejlig ferie i den smukkeste del af Vestjylland!
PS. På mange af lokaliteterne befinder du dig på privat grund, hvor lodsejere har givet dig lov til at færdes, så husk at holde hunden i snor, pas på naturen og fjern al affald undervejs!

 

Rigtig god fornøjelse med opholdet.

Christina Kjelsmark

 

www.holstebro.dk www.visitvinderup.dk

 

forside2

Lad det blomstre - blomstermaleri fra drøm til virkelighed - er udkommet!


Dansk flagEngelsk flag

FacebookYouTubeBlogger

Nyhedsbrev logo


 

Copyright © 2017 Gallerigaarden - Kunstskolen Sønderbygaard - Malekurser - B&B. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU General Public Licensen.


Copyright © 2013. All Rights Reserved.